PL YT FB
flowers flowers 2 3

Вагітність під час пандемії

Вагітність під час пандемії

 

Яка небезпека чекає на жінок у такому стані, чи переходить вірус на плід, що відбувається, коли вагітна жінка захворіє на Covid? Чи існує загроза викидня в часі хвороби COVID-19? Більшість вагітних жінок задають собі такі питання.Доктор Anna Janusz – досвідчений гінеколог з лікарні Медфеміна, розвіє будь-які сумніви щодо вагітності під час пандемії.COVID-19 – це нове захворювання, яке було діагностовано в кінці 2019 року. Хвороба спричинена вірусом SARS-CoV-2. Її перебіг може сильно відрізнятися у різних людей – від безсимптомного до дуже важкого. Як вірус SARS-CoV-2 впливає на вагітність і чи вагітні жінки частіше заражаються?

Чи коронавірус небезпечний для вагітної жінки?

Згідно з даними RCOG-Coronavirus (COVID-19) nfection in Pregnancy з червня цього року, вагітні жінки не мають підвищеного ризику розвитку захворювання. Згідно з спостереженнями, вірус SARS-CoV-2 не передається від матері до плоду через плаценту. Однак через те, що у вагітних жінок знижується імунітет, вони відносяться до групи ризику важкого перебігу COVID-19, подібного як при інших вірусних захворюваннях, наприклад грипу. Іншими факторами ризику важкого перебігу COVID-19 є супутні хронічні захворювання, наприклад, діабет, ожиріння, артеріальна гіпертензія, бронхіальна астма, і тому вагітні жінки з супутніми захворюваннями повинні приділяти особливу увагу запобіганню інфекцій, тобто суворо дотримуватися гігієнічних рекомендацій (наприклад, можливість ізолювати себе та членів сім’ї, носити відповідні захисні маски, наприклад, FFP3 або FFP2 та часто мити чи дезінфекувати руки) і перебувати під постійним наглядом відповідних фахівців.

 

Який вплив коронавірусу на плід?

Наразі, дослідження навколоплідних вод, пуповинної крові та плаценти не виявили коронавірусу SARS-CoV-2. Таким чином, вважається, що вірус не є небезпечний для дитини під час його розвитку в організмі матері (пренатально), ані після народження. В грудному молоці не підтверджено наявності вірусу. Також не доведено, що коронавірус є безпосередньою причиною викидня або передчасних пологів. Однак не можна виключати, що в рідкісних випадках симптоми, що супроводжують захворювання (лихоманка, задишка, пневмонія), можуть спричинити ускладнення або призвести до передчасних пологів і викликати розлади у дитини, головним чином пов’язані з недогошеністю. Коли у вас підвищується температура, дуже важливо її знижувати, головним чином за допомогою відновідних ліків.Наразі тератогенний ефект SARS-CoV-2 на людину не підтверджений, вважається, що він не викликає вроджених вад розвитку. Однак, оскільки загалом віруси є визнаним тератогенним фактором (наприклад цитомегалія, краснуха), важливо уникати впливу інфекцій, особливо у перші 10 тижнів вагітності, оскільки це ключовий період органогенезу.Також при вагітності, особливо в третьому триместрі, жінка повинна захищати себе від інфекцій, оскільки в цей період у неї знижується імунітет, а через зміни в структурі тіла (тиск вагітної матки на легені) вона особливо схильна до захворювань  дихальної системи.

 

Як виглядають пологи під час коронавірусу?

 Через те, що трансплацентарна передача вірусу SARS-CoV-2 не доведена, жінки, заражені ним, можуть народити дитину шляхом природних пологів, так і шляхом кесаревого розтину. Шлях пологів залежить від клінічного стану жінки та дитини. Сучасні рекомендації ВООЗ рекомендують розміщення в системі rooming in (постійне перебування матері з дитиною) та годування грудьми як безпечне для новонародженого, навіть у жінок із підозрою або підтвердженою інфекцією SARS-CoV-2. Дитину матері, зараженої коронавірусом, слід ізолювати від інших дітей. Перш за все, слід вживати відповідних санітарно-епідеміологічних запобіжних заходів як при контакті персоналу з пацієнткою та її дитиною, так і в процесі налагодження зв’язків між матір’ю та новонародженою дитиною. В даний час деякі лікарні проводять аналізи на наявність генетичного матеріалу вірусу або антитіл до SARS-CoV-2 у приймальному відділенні. Наша лікарня є однією з небагатьох, яка пропонує швидкі результати як методами ПЛР, так і методам виявлення антигену. Завдяки швидкому результату тесту можна найкраще захистити матір та дитину, вибравши відповідні умови для госпіталізації.

 

Чи безпечно вагітніти у добі коронавірусу? 

Запобігання інфекціям і особлива обережність –  дуже важливі для кожної вагітної жінки, яка раніше не хворіла хворобою Covid, а також для тих, хто її переніс, оскільки хвороба дає лише короткочасний імунітет. Головне – дотримуватися соціальної дистанції, використовувати відповідні маски (оптимальний захист у випадку з масками FFP3 та FFP2) до безпечного перебігу вагітності. Вагітні жінки з інфекцією SARS-CoV-2 повинні мати можливість вільно зв’язуватися зі своїм лікуючим лікарем, який у разі розвитку тривожних симптомів може порекомендувати лікування під час телефонної консультації або направити на  огляд, у належним чином підготовленому, медичному центрі.Крім того, жінки, які підозрюють інфекцію або контактують з кимось, хто страждає на COVID-19, повинні негайно звернутися до лікаря, ведучого вагітність, завдяки чому вони зможуть отримати необхідну інформацію та рекомендації щодо дальших дій у конкретному випадку. Швидка реакція важлива для оптимальної профілактики та лікування можливих ускладнень вагітності. Жінка повинна інформувати лікаря, ведучого вагітність, про будь-які помічені відхилення та тривожні симптоми, а також повинна чітко дотримуватися рекомендацій.Дуже важливо, щоб вагітна була в т.зв. захисний кокон, тобто щоб її співмешканці суворо стежили, щоб не перенести на неї потенційної інфекції. Часте, на скільки це можливо, тестування на SARS-CoV-2 вагітної жінки, членів її домогосподарства або медичного персоналу, який доглядає за нею, дуже важливе для захисту вагітної жінки та її дитини.Коронавірус SARS-CoV-2 був виявлений зовсім недавно, тому необхідні подальші дослідження щодо його впливу на людину, особливо з точки зору його впливу на перебіг вагітності.