PL YT FB
flowers flowers 2 3

Гістероскопія — сучасний метод діагностики

Гістероскопія дозволяє практично безболісно, точно оцінити внутрішню частину матки в умовах гінекологічного кабінету.

При проведенні обстеження пацієнтка також може спостерігати внутрішню частину власної матки на екрані монітора самостійно, а після процедури вона повертається додому.

JAKUB ŚLIWA: Аномальні маткові кровотечі є одним з найпоширеніших гінекологічних розладів у жінок по всьому світу. Вони можуть виникати в будь-якому віці — як у жінок, що мають менструації, так і у жінок в постменопаузі, тобто після останньої менструації. Через широку поширеність і часто відсутнітоь інших недуг багато жінок не усвідомлюють серйозних причин їх появи. Часто жінки не знають, що робити в разі виникнення такого роду розладу: чи повинні вони погодитися і продовжувати спостерігати, чи варто його діагнозувати без зволікання, і коли необхідно здійснювати правильну терапію? Найчастіше вони є симптомом функціональних або гормональних порушень, але іноді можуть бути і сигналом аномального процесу, на жаль також ракового. Ключовою дією у разі виникнення будь-яких порушень у кровотечах, наприклад рясних менструацій, крововиливів, міжменструальних кровотеч або передменструальних кров’яних виділень, є якнайшвидше повідомити гінеколога для консультації та гінекологічного огляду. Також необхідно провести додаткову діагностику, наприклад, провести гормональні тести, цитологічну оцінку шийки матки і ультразвукове дослідження статевого органу для пошуку так званих органічних причин аномальних кровотеч. Серед найбільш поширених органічних уражень, що з’являються в порожнині матки, є поліпи, міоми, які часто спотворюють порожнину матки і порушують скорочувальну здатність матковвих м’язів, і по суті призводять до подовжених рясних менструальних кровотеч зі згустками. На жаль, і в шийці матки, і в порожнині матки появляються також передракові стани і злоякісні пухлини — раки. Їх запізнена діагностика та лікування може привести до такого запущеного процесу, що з’являються метастази або больові симптоми, де хворій жінці вже не можна допомогти. На щастя, успіхи в сьогоднішній медицині приходять на допомогу пацієнткам. В даний час апарат, який використовується в гінекологічній діагностиці, дозволяє безпосередньо переглядати порожнину матки зсередини, не розтинаючи живіт — майже як через замкову щілину – і підтвердити наявність в матці вищезазначених патологічних змін, визначаючи їх розміри, розташування, а також видалити аномальну проліферацію. Крім того, це також дає можливість зібрати біоптати на гістопатологічне обстеження і визначити, чи маємо ми справу зі злоякісним або доброякісним процесом. Такий апарат називається ендоскопічним і заснований на сучасних оптичних приладах і їх мініатюризації. Ширина оптики зведена до декількох міліметрів, що дозволяє практично безболісно, точно оцінити внутрішню частину матки в умовах кабінету. Така процедура називається гістероскопією (HSC). Ніяких специфічних препаратів для проведення такої процедури не потрібно, крім відбіркового візиту.
Процедура проводиться під місцевою анестезією, триває вона всього кілька хвилин і передбачає введення оптики через цервікальний канал в порожнину матки і розширення її внутрішньої частини рідиною. При проведенні обстеження пацієнтка також може спостерігати внутрішню частину власної матки на екрані монітора самостійно, а після процедури вона повертається додому. Завдяки хорошій переносимості гістероскопії, незначному дискомфорті під час процедури, можливості її виконання без необхідності госпіталізації і, перш за все, можливості взяття точного біоптату для гістопатологічної оцінки, це сучасна процедура з високою медичною цінністю — слово процедури медицини XXI століття.