PL YT FB
flowers flowers 2 3

Гістероскопія — що це таке?

Діагностична гістероскопія – це дослідження, що передбачає введення в порожнину матки через піхву і шийку матки оптичної системи, званої гістероскопом.

Це дослідження, яке використовується в діагностиці та лікуванні патологічних станів матки, дозволяє точно — при великому збільшенні, оцінити порожнину матки, її форму, будову лійок маткових труб і структуру слизової оболонки (забарвлення, товщина, стан судин) і аномалій, які знаходяться в середині – поліпи, міоми, внутрішньоматкові спайки. Під час обстеження, завдяки відповідному інструментарію, можна взяти біоптати в місцях, що цікавлять діагноста, або виконати незначну терапевтичну процедуру (видалення дрібних поліпів, спайок).

Гістероскопійне обстеження проводиться після визначення медичних показань, ретельного збору анамнезу поточного стану здоров’я, перенесеного захворювання і сімейних обтяжень, попереднього гінекологічного огляду, оцінки УЗД органів малого тазу і виключення в обстеженні бактеріологічної інфекції. Залежно від конкретної ситуації, гістероскопічна процедура не вимагає анестезії, або проводиться під місцевою анестезією. Це процедура, добре переноситься пацієнтками з невеликим ризиком ускладнень (0,1% – 1%), таких як пошкодження тканин, кровотеча зі статевого органу, інфекція або спайки.

Найбільш поширеними показаннями до виконання цієї процедури є:

  • Кровотеча невизначеної етіології.
  • Аномальні структури, що зустрічаються в порожнині матки найчастіше при УЗ/HSG-обстеженні.
  • Оцінка слизової порожнини матки.
  • Неможливість завагітніти і доносити вагітність.
  • Підозра дефектів матки.
  • Підозра внутрішньоматкових спайок.

Серед найбільш поширених протипоказань до гістероскопічної хірургії виділяють:

  • Запалення органів малого тазу гостре і хронічне.
  • Менструальна кровотеча або рясне кровотеча з статевого органу.
  • Вагітність або її підозра.
  • Друга фаза циклу у жінок репродуктивного віку.

Обстеження проводиться на лікувальному кріслі в гінекологічному положенні. Після правильної дезинфекції операційного поля оператор за допомогою стерильних інструментів і гістероскопічного інструментарію вводить оптику через піхву, шийку матки в порожнину матки, заповнюючи її стерильною фізіологічною рідиною. Вся процедура триває від декількох до кільканадцяти хвилин, виводиться на монітор і записується так, щоб пацієнтка могла спостерігати за внутрішньою частиною порожнини матки під час обстеження. Під час обстеження біоптат для гістопатологічного дослідження береться під зоровим контролем, за допомогою спеціальних біоптатних щипців.

Після процедури пацієнтка отримує опис обстеження разом з фотодокументацією або відеозаписом процедури на DVD за запитом. Зазвичай приблизно через 1 годину після процедури пацієнтка може йти додому з рекомендацією відпочинку, уникати купання в гарячій воді, статевих відносин і носіння важких предметів протягом дня. Результат гістопатологічного дослідження зазвичай готовий протягом 7-10 днів.

У Центрі здоров’я «Медфеміна» у Вроцлаві гістероскопія проводиться на новітньому поколінні ендоскопічного обладнання німецької компанії Storz