PL YT FB
flowers flowers 2 3

Звідки беруться вагінальні виділення?

Термін «вагінальні виділення», як правило, застосовується до будь-якого типу секреції з статевих органів, окрім крові. Це одна з найчастіших причин, які приводять пацієнток до гінеколога.

JOANNA SZYMKOWIAK – GOŁĘBIOWSKA: Виділення є неспецифічним симптомом. Вони можуть, але не обов’язково мусятьбути сигналом патологічного стану, що виникає в статевих органах. Іноді навіть досить рясні виділення можуть бути фізіологічним явищем, Так, наприклад, буває при вагітності, коли цілком природним явищем є наявність в піхві білуватих виділень, досить рясних, без запаху.
Причини виділень з піхви і їх місце походження можуть бути найрізнішими.

Можуть появлятися вагінальні виділення з точкою виходу з вестибулярної частини піхви, з піхви, шийки матки, тіла матки або маткових труб. Причиною вагінальних виділень може бути надмірна секреція залоз, підвищена ексудація, запальний або раковий випіт, травми або сторонні тіла.

Вестибулярні виділення

Фізіологічно вони протікають в стані сексуального збудження у вигляді виділень, які виробляються переважно великими вестибулярними залозами.
Патологічні вестибулярні виділення можуть бути результатом надмірної секреції залоз або виникати при наявності запалення вульви і піхви, наприклад, при грибковому, бактеріальному або трихомоніальному запаленні.

Вагінальні виділення

Патологічні вагінальні виділення обумовлені механічними подразненнями, такими як наявність стороннього тіла, хімічним подразненням — реакцією на засоби, якими покривають презервативи, сперміциди, або вагінітами

Вагиніт найбільш поширеної етіології – це бактеріальне, грибкове, трихомоніальне і атрофічне запалення.

1. Бактеріальний вагініт

Найчастіше його викликають G. vaginalis, анаероби, E.coli, стафілококи, стрептококи. Часто присутні білувато-сірі виділення з неприємним «риб’ячим» запахом, в дуже запущених випадках можуть спостерігатися значні больові скарги з болісністю при статевому акті, труднощами при сечовипусканні і з гнійними виділеннями з піхви з дуже неприємним запахом.

2. Грибковий вагініт

Грибки, що колонізують піхву, є умовно-патогенними, так звана колонізація протікає переважно безсимптомно. При появі таких сприятливих чинників, як гормональні порушення, порушення обміну речовин (наприклад, діабет), термічне і хімічне подразнення, використання пероральної контрацепції, вагітність, стероїдна терапія, антибіотики – можуть розвинутися симптоми запалення. Характерні симптоми – це свербіж піхви і вульви, печіння, набряк, сильне почервоніння, а також білуваті, папульозні нальоти на тканинах піхви і вульви.

3. Трихоматичний вагініт

Це інфекція, що передається статевим шляхом, спричинена найпростішими — вагінальними трихомами. Первинна інфекція викликає гострий трихомоніальний вагініт, що характеризується наявністю таких значних недуг, як відчуття печіння, жару, почервоніння епітелію піхви, свербіж і гнійні виділення з піхви з неприємним запахом. Якщо гостру інфекцію не лікувати, вона може перейти в хронічну стадію, що характеризується відсутністю симптомів або незначними симптомами. Така ситуація загрожує в будь-який момент переходом в гостру фазу інфекції.

4. Атрофічний вагініт

Вона може бути результатом як фізіологічної ситуації, так і патологічних станів. Виникають вони через знижену кількість естрогенів будь то спонтанне, як це буває в дитячому віці і після менопаузи, або штучне, викликане, наприклад, видалення яєчників. Дефіцит естрогенів призводить до витончення слизової піхви і, отже, її більшої вразливості до травмування, з іншого боку, дефіциту глікогену і атрофії секреції молочної кислоти. Обидві ці ситуації призводять до відсутності захисту піхви від механічних пошкоджень і мікробів.

Виділення з шийки матки

Виділення з шийки матки підлягають гормональній регуляції. У фазі овуляції спостерігається посилене виділення слизових, безбарвних виділень. При наявності уражень на шийці матки, таких як великі ерозії, розриви шийки матки, можливе посилення секреції з шийки матки в піхву. При наявності таких уражень, як поліп шийки матки або пухлинні процеси, виділення можуть бути з кров’ю. При бактеріальних інфекціях (гонорея, хламідіоз) виділення з піхви мають гнійний характер.

Виділення зі слизової матки

Вони завжди є патологічним симптомом, що вказує на наявність в порожнині матки гіпертрофічних, ракових, запальних змін або залишків після викидня.

Виділення з маткових труб

Зустрічаються вони дуже рідко, при запальних або ракових ураженнях маткової труби.
Підсумовуючи, поява виділень зі статевих шляхів, інших, ніж описані вище фізіологічні виділення, повинно спонукати записатися на прийом і отримати консультацією гінеколога.