PL YT FB
flowers flowers 2 3

Коли і як обстежувати груди?

Дуже важливим елементом ранньої діагностики уражень молочної залози є самообстеження, що проводиться пацієнтками.

 

Коли обстежувати себе?

Для жінок, які мають менструації, найкраще проводити обстеження через кілька днів після менструальної кровотечі. Після менопаузи це може бути будь-який день місяця. Важливо, щоб досліджувати груди регулярно, бажано щомісяця.

Як провести самостійне обстеження молочної залози?

В першу чергу, слід спостерігати за обома грудьми перед дзеркалом.
Оглядаємо в трьох позиціях:
1) при опущених уздовж тіла руках
2) при укладенні рук на стегнах
3) після закладення руки за голову, в напрямку протилежної лопатки

У кожній позиції потрібно звертати увагу на кілька елементів:

  • обриси грудей, включаючи їх симетричність, наявність увігнутостей/опуклостей
  • зовнішній вигляд шкіри: наявність «втягування»; «апельсинової шкірки»; зміни кольору
  • вигляд сосків -зміна зовнішнього вигляду, наприклад, сосок втягнутий, а раніше був опуклим,; також варто звернути увагу на можливі витікання з соска
  • поява області пахвових ям, під- і надключичной області.

Другий етап самоогляду молочної залози – пальпація. Виконуємо її плоскою долонею (протилежна рука до досліджуваної груді). Це дослідження повинно проводитися в тих самих 3 позиціях, згаданих раніше в описі обстеження. При великих грудних залозах також можна оглянути себе в лежачому положенні, але і зі збереженням різної позиції протилеглої руки до тулуба.

Само собою, найбільш точно і в той же час найбільш надійно можна виконати це обстеження круговим рухом від соска, а потім за годинниковою стрілкою все далі і далі до пахвових ямок. Треба пам’ятати , аби оглядати усі груди, повільно пересувати руку невеликими проміжками, щоб не оминути жодну ділянку. Під час обстеження слід оцінити можливі зміни у щільності, наявність вузликів, болісність під час дотику або також будь-які відмінності між обома залозами.

Після обстеження грудей слід також прощупувати околиці пахвових ямок та ключиць — чи немає якихось вузликів, потовщень, ,втягувань тощо.

Завершальним етапом є дослідження сосочків — наявність будь-яких витоків при їх стисненні; якщо вони «втягнуті», чи можна їх «витягнути»; а також чи змінилася їх консистенція в порівнянні з попереднім обстеженням або другою груддю.

Незважаючи на багато деталей, на які слід звернути увагу при самообстеженні, це займає буквально кілька хвилин, коли ви вже навчитеся. Натомість переваги вчасно виявленої зміни – це шанс на повне одужання!

Коли звертатися до лікаря?

Завжди в разі будь-яких сумнівів після обстеження, а також коли ми не знаємо, як правильно його виконувати. Звичайно, кожна пацієнтка може перший раз провести таке обстеження у лікаря. Це дозволить вам набути навички, а водночас навчитися правильної техніки.

Чому варто?

Кожна жінка повинна пам’ятати, що вона знає своє тіло найкраще, і саме вона здатна виявити будь-яку неправильність в грудях.

Кожна жінка може бути своїм першим і найкращим лікарем! Рання діагностика – це вчасно почате, а значить – найбільш ефективне лікування!

У разі виникнення питань або сумнівів ми надамо консультацію.