PL YT FB
flowers flowers 2 3

Контрацептивний імплантат – чи варто?

Запрошуємо вас прочитати інтерв’ю з доктором Мареком Квєцєнь, гінекологом, що працює в Центрі здоров’я Medfemina у Вроцлаві, про використання контрацептивного імплантату Імпланон

Пане Доктор, протизаплідні імплантати нарешті прибули до Польщі, чи можете ви розповісти нам щось про цей метод контрацепції?

Доктор MAREK KWIECIEŃ : Контрацептивний імплантат – це гнучка, довжиною 4 см, пластична тичинка, яка вводиться підшкірно, містить гормон прогестину, що виділяється поступово, застосовується для захисту від небажаної вагітності. Цей імплантат доступний у продажу вже більше десятка років і успішно використовується в усьому світі. Я використовую цей метод у моїх пацієнток вже протягом декількох років, і він, можливо, не був таким популярним, як у Великобританії, але зараз він має все більше прихильниць. Мої спостереження показують, що це відповідає їхнім очікуванням. Сучасні жінки не хочуть заморочуватися контрацепцією, вони хочуть, аби вона була непомітною для оточуючих і була довгостроковою. Імпланон – це система, яка гарантує всі перераховані вище аспекти. Важливо, що він характеризується надзвичайно низьким співвідношенням Pearl, тобто, висока контрацептивна ефективність базується не на регулярному прийомі таблеток, тому не можна прогавити час прийняття дози. Не впливають тут ні пронос, ні блювота, достатньо лише записати дату його встановлення та видалення на спеціальній карті. Мені дуже приємно, що сучасний, безпечний і довгостроковий метод контрацепції тепер легко доступний для пацієнток в Польщі.

Як довго можна використовувати імплантат і як він застосовується?

Доктор Марек Квєцєнь: Ми вводимо підшкірний імплант під шкіру на внутрішній стороні руки між м’язами, це швидка і проста процедура, а її безболісність гарантує попередня місцева анестезія ділянки руки.
Система залишається там протягом трьох років, і після цього терміну повинна бути видалена і замінена новою, оскільки закінчується викид діючої речовини з контрацептивним ефектом в кровотік. Виймання імплантату – це також коротка і безболісна процедурою. Його можна виконувати щоразу, коли пацієнтка або лікар вважатиме це доцільним, також якщо жінка вирішить завагітніти до закінчення строку дії системи, без негативного впливу на фертильність.

Коли можна встановити систему Імпланон?

Доктор Марек Квєцєнь: Це залежить від ситуації, в якій знаходиться потенційна кандидатка, і я завжди оцінюю її під час візиту. Якщо ця процедура виконується перший раз – між 1-5 днями циклу, і завжди треба перевірити, чи пацієнтка не вагітна. Система працює з моменту введення і немає потреби використовувати інші протизаплідні засоби. Якщо пацієнтка застосувала раніше інший метод, в залежності від його типу,рішення щодо введення приймається індивідуально.

Чи цей метод є безпечним для жінок, що годують груддю?

Доктор Марек Квєцєнь: Так. Однією з переваг імплантату є те, що він містить гормон, безпека якого для годуючих мам підтверджена науково, і він може успішно застосовуватися вже через 4 тижні після пологів.

Чи існують якісь обмеження у застосуванні цього виду контрацепції?

Доктор Марек Квєцєнь: Як і при інших однокомпонентних методах, таких як таблетки гестагену, внутрішньоматкової гормональної спіралі або протизаплідних ін’єкцій, обмеження щодо застосування імплантату є, зокрема, активна тромбоемболія, статево-гормонально-залежне злоякісне новоутворення, важкі захворювання печінки або кровотеча з статевих шляхів невизначеної етіології. Те ж саме стосується і побічних ефектів, які іноді виникають під час використання цього методу контрацепції, до яких найчастіше відносяться зміни менструальних кровотеч – нерегулярний профіль кровотечі, головний біль, нудота, болючість грудей. Обмеженням є також вік – препарат не був зареєстрований для використання у пацієнток, яким не виповнилося 18 років.

Як виглядає ціна в широкій палітрі контрацепції?

Доктор Марек Квєцєнь: Якщо взяти середню ціну 40 злотих за упаковку протизаплідних таблеток, що використовуються протягом 36 місяців, то вартість установки і видалення імплантату буде аналогічною. Однак давайте згадаємо про зручність і відсутність необхідності відвідування лікаря «за черговим рецептом». Звичайно, я рекомендую пацієнткам, які мають введений Імпланон, рутинний контроль, але це вже можна робити в більш зручний для неї час, а не так, як це зазвичай буває в останню хвилину — адже у них вже закінчилися таблетки.