PL YT FB
flowers flowers 2 3

Мама, що годує — що можна, а чого ні?

Чого слід уникати при грудному вигодовуванні?

Годуйте на здоров’я!

Так що ж дозволено мамі, яка годує груддю, а що ні?

На часті запитання наших лікарів відповідає доктор MAREK KWIECIEŃ: Одним з численних привілеїв і унікальності материнства, безсумнівно, є період грудного вигодовування. Постараюся розвіяти найпоширеніші дилеми жінок щодо того, що дозволено, що протипоказано, а також допоможу відрізнити міфи лактації від істини.
Згідно з останніми даними ВООЗ, враховуючи унікальну цінність жіночого і природні процеси, пов’язані з харчуванням людини, немовлят рекомендується годувати тільки грудним молоком до шестимісячного віку. Найбільш корисним для правильного розвитку малюка, вважається грудне вигодовування до другого року, доповнене місцевими продуктами харчування.

Особливість жіночого молока обумовлена його складом, і хоча основна його роль – це харчування, то враховуючи його склад, окрім функції будування воно відіграє суттєву роль також в розвитку, дозріванні і працездатності імунної системи дитини.

Було також доведено, що грудне вигодовування протягом як мінімум півроку явно знижує у жінок ризик раку молочної залози, раку яєчників і захищає від остеопорозу. Варто згадати, що у мам, які годували більше 9 місяців, рідше розвиваються: атеросклероз, цукровий діабет II типу, гіпертонія, а також ускладнення цих захворювань, наприклад, інфаркти. Отож дозволено, а що ні:

ДІЄТА, НАПОЇ, СТИМУЛЯТОРИ.

Організм матері для виробництва молока використовує запаси, накопичені під час вагітності, тому в період лактації не рекомендується сувора дієта для схуднення, піст або прийом препаратів для чудового прискорення схуднення. Досить відмовитися від висококалорійних продуктів, нездорових закусок, солодких напоїв і фастфудів. Для лактації організм жінки споживає цілих 700 ккал протягом дня! Тому раціон повинен бути максимально різноманітним, багатим цільними зернами, такими як каша, крупи, темні хліби, овочі, фрукти, білок м’яса і риби, а також молочні продукти. Якщо у вашій родині немає алергії, немає необхідності в профілактичному стосуванні дієти без молока або яєць. Тільки при спостереженні будь-яких побічних реакцій у дитини слід виключити зі свого раціону підозрілий алерген (молоко, шоколад, помідор, горіхи, рибу тощо). Те ж саме стосується спецій, їжі і газованих напоїв — їжа виготовляється зі складу вашої крові, а не безпосередньо з того, що ви їсте. Багато малюків чудово переносять те, що мама їла всю вагітність — будь то індійський каррі, який є основним продуктом дієти в Індії або японські суші, або наш рідний часник. Можете просто спробувати вводити сумнівні продукти по одному і спостерігати за реакціями дитини.

Не забудьте пити багато рідини (вода, соки, зелений чай, червоний, злакова кава) і обмежити тільки міцну каву і чай або кока-колу. Ви можете дозволити собі одну каву, так звану справжню – краще відразу після годування малюка. Час від часу дозволяється випити келих вина, але також, після годування і почекати кілька годин до наступного разу, коли будете дитину прикладати до грудей, і найкраще перевірити за допомогою онлайн-калькулятора, через який час алкоголь метаболізується. Відмовтеся від куріння зовсім!

СПОРТ, САУНА, СОЛЯРІЙ

Грудне вигодовування не є протипоказанням до любительских занять спортом, тому можете вибрати – фітнес, джогінг, зумба або плавання, як тільки мине післяпологовий період. Тільки професійне заняття спортом, пов’язане з серйозними обтяженнями, можуть гальмувати виробництво молока. Так що подбайте про добре підтримуючий бюст спортивний бюстгальтер і вперед! Також немає медичних протипоказань щодо використання сауни або солярію в період лактації, слід пам’ятати тільки про постійне поповнення рідини і пильнувати, аби тепло одягатися після виходу з сауни, щоб уникнути інфекції, а також помірковано користуватися солярієм, щоб не зруйнувати і так переобтяженої збільшеною молочною залозою еластичної тканини і шкіри молочної залози.

КРАСА

Відвідування перукарні, спа-салону або салону краси є відмінним способом, щоб розслабитися, тому абсолютно не слід відмовлятися від цього під час годування. Таким чином, ви можете без стресу фарбувати волосся, зробити хімію, подовжити вії або малювати нігті, депілювати ваше тіло воском або кремом. Немає протипоказань щодо процедур естетичної медицини, таких як мікродермабразія, або лазерні процедури, включаючи депіляцію. Слід уникати відбілювання зубів і глибоких пілінгів медичними кислотами.

КОНТРАЦЕПЦІЯ

Слід зазначити, що грудне вигодовування не захищає від вагітності, хоча спочатку знижує її ймовірність. Тому не можна забувати про застосування ефективного методу контрацепції так, щоб після закінчення терміну в 6 тижнів пологу тішитися інтимним життям.

Серед доступних для годуючих жінок методів контрацептивів доводиться вибирати з механічних і хімічних засобів, таких як презервативи або сперміцидні глобули, гормональні таблетки, ін’єкції або підшкірні гестагенові імплантати, які не заважають лактації, а також внутрішньоматкові ВМС – класичні і такі з невеликою дозою гормонів. Рішення щодо найкращиого способу захисту від вагітності допоможе прийняти ваш гінеколог при першому ж візиті після після пологів.

ЛІКИ

Неправда, що при захворюванні при годуванні не можна приймати ніякі ліки. Існує безліч безпечних препаратів – анальгетиків, антибіотиків та інших, які дозволяють одночасно лікувати і продовжувати годування. Наприклад, парацетамол або антибіотики з групи пеніцилінопохідних, а також багато засобів місцевого застосування, але обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед початком фармакологічної терапії.

Сподіваюся, що розвіяв деякі сумніви, і зміг заохотити всіх мам скористатися цим даром природи, яким є можливість грудного вигодовування, і мені залишається нічого, крім побажання жінкам – годуйте груддю на здоров’я! – Цитуючи О.В. Холмса:

«Пара молочних залоз має перевагу в мистецтві складу рідини для дітей над парою півкуль мозку самого вченого професора».