PL YT FB
flowers flowers 2 3

Рак шийки матки — як його виявити?

Рак шийки матки є одним з найпоширеніших злоякісних утворень у жінок.

Найчастіше він розвивається довго, а його появі передують передракові стани, які можна виявити при профілактичних оглядах. Поява цієї пухлини пов’язана, зокрема, з хронічним зараженням вірусом папіломи людини (ВПЛ).

AGNIESZKA KONIECZNA: Рак шийки матки є одним з найпоширеніших злоякісних утворень у жінок.
Найчастіше він розвивається довго, а його появі передують передракові стани, які можна виявити при профілактичних оглядах. Поява цієї пухлини пов’язана, зокрема, з хронічним зараженням вірусом папіломи людини (ВПЛ). Вірус передається статевим шляхом. Деякі види ВПЛ, такі як 11 і 6, призводять до виникнення так званих кондилом, які є наростами на шкірі, а також слизових оболонках. Однак поява кондилом не свідчить про те, що жінка схильна до ризику розвитку раку шийки матки. Інфекція онкогенними типами вірусів, такими як 16 і 18, самолікується в 80% випадків. У 20% випадків, однак, усунення вірусу не відбувається і інфекція стає хронічною. У частини жінок з хронічною ВПЛ-інфекцією рак шийки матки може виникнути через кілька років. Рак шийки матки на початкових стадіях розвитку не дає ніяких симптомів, а їх поява свідчить про його запущену форму. Симптоми розростання пухлини включають аномальні кровотечі, які можуть бути не пов’язані з менструальним циклом, рясні виділення з піхви, утруднення сечовипускання або стільця, набряк кінцівок і біль в нижній частині живота.

Рак шийки матки, вчасно виявлений, повністю виліковний, тому варто ходити на профілактичні огляди.

Профілактичні обстеження для діагностики раку шийки матки:

Цитологія — базове профілактичне дослідження, абсолютно безболісне і необтяжуюче для пацієнта. Полягає воно у взятті спеціальною щіточкою мазка клітин з поверхні і самого цервікального каналу. Потім після нанесення відповідних хімічних реагентів клітини проглядаються під мікроскопом. Крім звичайного цитологічного мазка все більшої популярності набирає так звана цитологія на рідкому середовищі, ще звана тонкоплівковою. Матеріал, який береться з поверхні шийки матки і її каналу, поміщають в спеціальний субстрат і тільки автоматизованим способом в лабораторних умовах розподіляють на скельці і випробовують. При неправильному цитологічному результаті можуть бути проведені інші тести з уже взятого матеріалу, наприклад, тест на ВПЛ. Так що немає необхідності брати ще один мазок у тієї ж пацієнтки. Це безперечна перевага тонкоплівкової цитології.

При неправильному результаті цитології:

У деяких випадках рекомендується повторити цитологію після протизапального лікування або у жінок в періменопаузальному періоді після місцевого лікування препаратами естрогену. Буває теж, що цитологічний мазок потрібно повторити раніше, ніж через 12 місяців. При наявності аномальних клітин, які потребують подальшої діагностики, лікар направляє пацієнтку на додаткові аналізи, такі як: тест папіломи людини (ВПЛ) і кольпоскопія з можливою біопсією диску шийки.

Тест на ВПЛ — збір досліджуваного матеріалу здійснюється аналогічним чином із забором звичайного мазка з шийки матки. Однак тест на вірус папіломи людини не може замінити цитологічне дослідження! Типів вірусів більше 100 і тест виявляє найбільш поширені. Негативний результат тесту не свідчить про відсутність патологічних змін в шийці матки. При позитивному результаті тесту (тобто такому, що свідчить про наявність вірусу) у такої жінки слід частіше виконувати контрольні цитології, іноді також необхідна подальша діагностика.

Кольпоскопія передбачає перегляд при великому збільшенні, за допомогою пристрою під назвою кольпоскоп, з використанням спеціальних реагентів, так званого диска (поверхні) шийки матки. Це безболісне, неінвазивне дослідження, тільки використання реагентів може бути пов’язано, в рідкісних випадках, з небажаними наслідками: застосування рідини Люголя у пацієнтки, яка має алергію на йод, може спровокувати алергічну реакцію. Тому про сенсибілізацію до йоду слід розповісти лікарю перед обстеженням. Тоді буде використовуватися тільки тест з оцтовою кислотою, після чого може виникнути тільки тимчасове печіння.

При неправильному результаті кольпоскопії необхідно взяти зрізи з шийки матки для гістопатологічного дослідження. Отримання зрізів з диску шийки матки і біопсія цервікального каналу можуть бути болючими для пацієнтки, тому ця процедура проводиться під перицервікальною анестезією з 1% лігнокаїном. Застосування лігнокаїну може бути пов’язано з алергічною реакцією, тому повідомте лікаря про сенсибілізацію до анестетиків. Можливим ускладненням цієї процедури може стати кровотеча з місця забору біоптату, тому іноді необхідно накласти на шийку шов, який зупинить кровотечу. Однак зазвичай спостерігається незначна ступінь кров’янистих виділень з статевих шляхів, яка може утримуватися до декількох днів.

Забір цілеспрямованих зрізів (під контролем кольпоскопа) є вигідним для пацієнтки, оскільки ймовірність помилкового негативного результату (тобто наявність аномальних клітин, попри правильний результат гістопатологічного дослідження) невелика. При онкологічно непідозрілому результаті цитології і нормальній кольпоскопії можна відмовитися від біопсії шийки матки, що є інвазивним дослідженням.

Всі перераховані вище методи діагностики допомагають в ранньому виявленні раку шийки матки. Раннє виявлення цього раку дає хороші шанси на повне одужання, саме тому так важливі регулярні перевірки у гінеколога.