PL YT FB
flowers flowers 2 3

УЗД тазостегнових суглобів новонародженого

Що таке дисплазія тазостегнового суглоба у новонародженого? Коли виконувати УЗД стегон новонародженому і немовляті?

Доктор JUSTYNA ŁUSZCZKI:

Що таке дисплазія тазостегнових суглобів?

Дисплазія тазостегнових суглобів – це дефект, який може виникнути як в плодовий, перинатальний, так і неонатальний періоди.
Існує безліч причин появи дисплазії тазостегнових суглобів. Дефект може бути викликаний генетичними факторами, неправильним розташуванням плода в матці (тазове положення плода, поперечне положення). Розташування кінцівок плода також сприяє розвитку дефекту. У поєднанні з обмеженням рухливості в утробі матері – тісна матка, особливо нееластична стінка маткови і м’язи у первісток, маловоддя, подвійна вагітність, велика вага при народженні, викликають тиск на тазостегнові суглоби у плода, сприяючи утворенню дефекту.

У неонатальному періоді спостерігається трохи більш млява суглобова капсула, що провокується дією естрогенів на зв’язки і капсули. Дівчата більш чутливі до впливу естрогенів, що пояснює більш часте виникнення дефекту у жіночої статі.

Невиявлена дисплазія тазостегнових суглобів або їх вивих призводить до неправильного вирівнювання кінцівок, кульгавість під час ходьби або так званої «качиної ходи»

До кого це відноситься?

Вроджена дисплазія зустрічається приблизно у 5% новонароджених, а вивих стегна зустрічається приблизно у 1%.

Дефект частіше вражає дівчат.

Підвищений ризик дисплазії тазостегнового суглоба виникає у дітей з неправильним – тазовим (сідничним) положенням і дисплазією тазостегнового суглоба в сім’ї.

У неонатальному і ранньому дитячому періоді (приблизно до 12 тижня життя) спостерігається фізіологічна незрілість тазостегнових суглобів.

Вагітність ускладнена маловоддям, вагітність близнюками, висока вага при народженні дитини (> 4000 г), порушення у дитини, виявлені після пологів, наприклад, кривошия, неправильнапозиція стопи – фактори, які можуть вплинути на патологічний розвиток тазостегнових суглобів.

Як виявити дисплазію або вивих тазостегнових суглобів?

Вже на момент першого фізичного огляду новонародженого неонатолог оглядає тазостегнові суглоби.

Існує кілька клінічних ознак, які можуть свідчити про відхилення в тазостегнової області (симптом Ortolani, Barlow, Galeazzi, асиметрія сідничних складок і обмеження відведення в тазостегнових суглобах). Якщо при клінічному дослідженні стегон дитини лікар виявляє відхилення від норми,

вимагається виконання УЗД тазостегнових суглобів новонародженого. Не завжди при діагнозованій дисплазії або вивиху клінічні прояви позитивні.
Первинне додаткове дослідження – УЗД стегон новонародженого. УЗД тазостегнових суглобів – найвірніший метод діагностики дисплазії.

УЗД тазостегнових суглобів новонародженого не є обов’язковим обстеженням, але рекомендується проводити ультразвуковий скринінг стегон в кожного новонародженого і немовляти.

Коли проводити УЗД тазостегнових суглобів новонародженого і немовляти?

Чим раніше виявлена дисплазія тазостегнових суглобів, тим кращі і швидші будуть результати лікування.

В ідеалі, кожному новонародженому треба було б виконати УЗД тазостегнових суглобів ще під час перебування в неонатальному відділенні.

Рекомендується перше УЗД тазостегнових суглобів новонародженого проводити не пізніше 4-6 тижня життя дитини.

Якщо новонароджений відноситься до групи ризику по дисплазії тазостегнового суглоба (тазове положення, дисплазія в сім’ї), або виявлено будь-які відхилення в клінічному дослідженні, необхідно якомога швидше провести УЗД стегна.

Тазостегнові суглоби розвиваються з ростом дитини. У зв’язку з тим, що фізіологічна незрілість тазостегнових суглобів спостерігається переважно, коли дитині виповниться 3 місяці, проводиться контрольне обстеження, щоб оцінити, чи тазостегнові суглоби досягли правильної форми для вікової норми.

Час чергового обстеження визначається індивідуально лікарем на підставі отриманих результатів.