PL YT FB
flowers flowers 2 3

ФУНКЦІОНАЛЬНА ДІАГНОСТИКА ПІСЛЯ ПОЛОГІВ

У Medfemina ми зосереджуємось на найвищій якості обслуговування пацієнток, тому вважаємо важливою оцінку функціональності організму після пологів сертифікованим гінекологічним фізіотерапевтом. Це другий необхідний візит поруч із післяпологовою гінекологічною консультацією.

Функціональна післяпологова діагностика дозволяє оцінити організм жінки після пологів з точки зору змін постави тіла, проаналізувати схему постави, діапазон рухів, порушення м’язової напруги, відхилення в роботі м’язів тазового дна, м’язову слабкість та порушення міофасциального балансу.

Організм жінки зазнає величезних змін під час вагітності: з одного боку — поглиблені вигини хребта, зміна дихальних шляхів, зміна м’язової напруги в тілі, постава тіла, звички, робота та перебіг вагітності та пологів, можливі істотні зміни функціонування м’язів і зв’язок, фасцій, а також робота та статика м’язів тазового дна. Під час функціональної післяпологової діагностики наш фізіотерапевт ретельно оцінить функції організму пацієнтки.

Що входить у таку діагностику?

  1. Співбесіда з пацієнткою.
  2. Аналіз постави тіла та повсякденної поведінки.
  3. Оцінка дихальної системи.
  4. Огляд черевної стінки (пальпація, функціональні проби).
  5. Огляд черевної стінки за допомогою ультразвуку.
  6. Обстеження м’язів тазового дна (через піхву або пряму кишку та за допомогою ультразвуку).
  7. Оцінка рубця після кесаревого розтину.
  8. Підведення підсумків і пропонування пацієнтці плану фізіотерапії.
  9. Вступ до початкової терапії.

Співбесіда з пацієнткою

Це перше і необхідне, з чого ми повинні розпочати нашу співпрацю. Надзвичайно важливо, щоб пацієнтка могла надати нам якомога більше докладної інформації, включаючи: перебіг вагітності, перебіг пологів та післяпологового періоду, тип пологів, кількість пологів, біль, фізичні навантаження до і під час вагітності, тип професійної роботи (сидячи чи рухаючись), ми також запитаємо про сечовиділення, дефекацію та захворювання сечовидільної системи, наприклад, нетримання сечі. Чим більше інформації ми отримуємо від пацієнтки, тим більше і точніше ми можемо допомогти. Співбесіда є інтимною, у невимушеній атмосфері, з повною конфіденційністю та повагою до пацієнтки. Ми поважаємо ситуацію, коли пацієнтка не хоче про щось говорити.

Аналіз постави тіла та повсякденної поведінки

Аналіз вашої поточної пози тіла в положенні стоячи дасть нам відповідь, якими є ваші рухи, які ваші звички, як поводиться ваш черевний прес, які вигини хребта, як  розташовані стопи та решта тіла. Ми спробуємо знайти ідеальну позу для вашого тіла і побачити, якою буде відповідь. Ми перевіримо обсяг рухів у суглобах, який покаже, над чим слід попрацювати, щоб відновити функціональність та працездатність організму після пологів. Пам’ятайте, що наша повсякденна поза і наш спосіб ходьби, сидіння, підйому тощо мають велике значення в процесі терапевтичного успіху, загоєння та скорочення тканин, тому ми ніколи не забуваємо про це під час візиту.

Оцінка дихання (дихальних шляхів)

Ще одним важливим елементом є оцінка правильності роботи дихальної системи; тому ми завжди перевіряємо, як ви дихаєте. Те, як ви дихаєте, впливає на зовнішній вигляд живота, тонус м’язів тазового дна, поставу та центральну стабілізацію.

Огляд черевної стінки (пальпація та УЗД)

Під час цього обстеження ми пальпуємо напружені тканини у черевній області, проводимо функціональні тести, щоб визначити роботу м’язів живота, стан напруженості білої та півмісячних ліній, та оцінюємо, як працюють м’язи живота, тазове дно і діафрагма. Потім, використовуючи ультразвукове обладнання, ми також досліджуємо функціональну роботу м’язів живота. УЗД також дозволяє точно оцінити відстань прямих черевних м’язів один від одного та поведінку м’язів по відношенню один до одного в стані спокою та під час напруги.

Обстеження м’язів тазового дна (через піхву або пряму кишку та за допомогою ультразвуку)

Це наймасштабніше та найважливіше дослідження, яке ми проводимо. Перше обстеження проводиться через піхву та, при необхідності, із застосуванням ультразвукового обладнання. Цей тест дасть нам інформацію про те, чи: м’язи тазового дна мають занадто велике напруження, і, можливо, ослаблені; чи є асиметрія, чи спостерігається опущення дітородного органу, чи є болісність, чи можете ви правильно підтягнути м’язи тазового дна і який взаємозв’язок між напругою м’язів тазового дна та черевного преса, дихальних м’язів у вашому тілі та належної роботи передньої та задньої стінок піхви. Для обстеження ми використовуємо пальпацію. Якщо ви неправильно активуєте м’язи тазового дна або не можете цього зробити — ми навчимо вас правильному напруженню, це буде для вас дуже важливим етапом, що вимагає зосередженості, уваги та концентрації на завданні. Завдяки цьому під час першого візиту ви зможете правильно працювати зі своїми м’язами тазового дна, а також додатково ми адаптуємо тренування тазового дна до потреб ваших м’язів.

Оцінка рубців після кесаревого розтину та розрізу промежини

Оцінка полягає у візуальному та пальпаційному визначенні ступеня зміщення тканини з точки зору її рухливості, больових захворювань та поведінки фасції та рубця в положенні стоячи (типова поза тіла). Ми навчаємо пацієнтку доглядати за рубцем і мобілізувати його самостійно. Область мобілізації, яку ми проведемо, залежатиме від ступеня змін, часу після операції та індивідуальних можливостей пацієнтки.

Підсумок візиту та план терапії

Закінчивши обстеження, ми переходимо до підсумків. Ми представимо вам, що добре, що слід вдосконалити і з чого, на наш погляд, вам слід почати. Ви отримаєте точні та зрозумілі поради щодо ергономіки у повсякденному житті. Ви також отримаєте перші вправи та вказівки, як їх виконувати вдома, і будемо використовувати кінезіотейпінг (за необхідності). Якщо ви вирішите продовжувати співпрацювати з нами і схочете повернути форму після пологів з нашою допомогою, ми представимо вам план дій, щоб ви чітко знали, що ми будемо робити, як працювати і як часто. Після кожної терапевтичної зустрічі ви отримаєте домашнє завдання у вигляді вправ, яке ми вивчимо спочатку разом. Ми хочемо бути впевнені, що ви правильно виконуєте вправу.

Як підготуватися до першого візиту?

  • За годину до зустрічі, будь ласка, випийте близько 500 мл води. При повному сечовому міхурі ви зможете перевірити роботу м’язів тазового дна на ультразвуковому екрані.
  • Раннє обстеження, консультації, виписка з лікарні будуть корисними під час зустрічі.
  • Зустріч триває 60 хвилин.