PL YT FB
flowers flowers 2 3

Що таке кондиломи і як їх видалити?

Гострокінцеві кондиломи – це стидна і часта проблема. Про те, що вони являють собою і як їх видалити, розповідає доктор Марек Квецєнь з Центру здоров’я Medfemina у Вроцлаві.

Як видалити кондиломи?

Доктор MAREK KWIECIEŃ:

Що таке кондиломи? Причини і симптоми.

Появу гострокінцевих кондилом викликає вірус папіломи людини під назвою ВПЛ. Існує багато типів вірусів, тому для зручності і порядку їх нумерують. Тип 6 і 11 викликають появу власне кондилом. Це інфекційне захворювання, що передається статевим шляхом, вражає як жінок, так і чоловіків.

Інфекція проявляється виникненням спочатку невеликих рожевих, шорстких, твердих наростів, які з часом утворюють неболісні твори, форми цвітної капусти, здатні приймати величезні розміри. Для жінок кондиломи найбільш поширені в районі статевих губ, вульви, заднього проходу, стегон і сідниць, більш рідкісна локалізація стосується клітора, шийки матки і уретри. У чоловіків бородавки виникають на крайній плоті, голівці члена, уретрі і в задньому проході.

Гострокінцеві кондиломи зазвичай з’являються через кілька тижнів або місяців після статевого контакту з інфікованою людиною. Ці зміни появляються дуже часто, додатково в Польщі, за останні 15 років кількість виявлених нових випадків кондилом зросла більш ніж втричі.

Які можуть бути наслідки кондилом?

Віруси 6 і 11 типів, які відповідають за утворення кондилом, не викликають ракових змін, але слід враховувати, що при статевому контакті можна інфікуватися водночас різними типами вірусу, які часто зустрічаються разом, в тому числі підтипами, наділеними здатністю викликаннязмін онкологічних. Тому ускладнення після інфекції можуть бути небезпечними і важко виліковними. Типи ВПЛ, наділені високим онкогенним потенціалом, найчастіше призводять до розвитку раку шийки матки (більше 90%). Вони також відповідають за рак анусу, вульви, статевого члена, вагіни і багатьох типів рака ротоглотки, горла і і гортані (ВПЛ типу 21, 22 і 23).
Хронічні інфекції високоонкогенного типу вірусу (в основному 16 і 18), з якими організм не може впоратися і усунути вірус, через роки переходять в просунутий стан, зване CIN (скорочено від англійської назви, що позначає наявність ракових клітин в епітелії шийки матки). Виразність і розширення цих змін, які охоплюють все більше хворих клітин – це вже вступ до розвитку пухлини. Вірус ВПЛ, якщо інфікує іншу частину тіла, часто викликає рак ротоглотки. На думку деяких вчених, вплив на підвищення ризику розвитку раку ротоглотки має оральний секс.

Вагітні жінки. Передача в перинатальний період вірусу ВПЛ дитині може спровокувати синдром під назвою РРП (синдром респіраторного папіломавірусу), що відповідає за безперервну осиплість або зміни, що перешкоджають диханню.

Як розпізнати кондиломи?

Кондиломи діагнозуються найчастіше на підставі їх характерного вигляду. Кожен гінеколог неодноразово стикався з виникненням кондилом і здатний розпізнати їх з першого погляду. Оскільки пацієнт може бути інфікований більш ніж одним типом вірусу ВПЛ, ми намагаємося провести цитологічне обстеження у жінок з кондиломами, шукаючи аномальні клітини шийки матки. Іноді може статися так, що природна форма слизової оболонки статевого члена або внутрішньої сторони менших статевих губ нагадує зміни, що виникають після зараження вірусом. Це називається перлинними грудочками і це абсолютно правильно. Однак сумніви завжди повинен вияснити спеціаліст.

Як видалити кондиломи? Методи дій.

Дуже важливо для лікування включати обох статевих партнерів, щоб запобігти повторній передачі інфекції. Залежно від розміру і місця виникнення змін вибираємо відповідний спосіб. Кондиломи лікуються, зокрема, фармакотерапією уражень — як тривалий і виснажливий метод, він підходить для обмежених, невеликих наростів. Великі, дисеміновані ураження можуть бути видалені фізичними методами — заморожуванням, електрокоагуляцією або під час хірургічного видалення. Найсучаснішим способом лікування кондилом є використання лазера, що дозволяє ефективно, безболісно, швидко видалити вогнища ураження під час короткої процедури. За допомогою лазерної енергії ми руйнуємо зміни разом з місцем «вирости». Нерідко руйнування більшості уражень викликає таку захисну мобілізацію організму, що залишилися тонше піддаються мимовільному зникненню. Останній метод успішно застосовується в нашому центрі на будь-якій стадії захворювання. Пацієнт перед процедурою повинен бути попередньо проконсультований у лікаря, але ніякої спеціальної підготовки до даного виду процедури не потрібно. І відразу після неї пацієнт може повернутися до повсякденної діяльності.