PL YT FB
flowers flowers 2 3

Що таке СГБ?

МАЗКИ В НАПРЯМКУ СГБ — ПРОФІЛАКТИКА ПЕРИНАТАЛЬНИХ ІНФЕКЦІЙ

Др. ANNA KRYZA : У вагітних часто запитують про «тестування на СГБ» — чому ми це робимо, «чому б мені не пройти лікування, якщо посіви позитивне», «чому ми робимо тест тільки на пізніх строках вагітності, краще вилікувати інфекцію якомога раніше? Вирішила розвіяти сумніви з цього питання, якиє трурбує так багато майбутніх мам.
Pacifoccus групи В (Streptococcus agalactiae, СГБ — Streptococcus групи В) — бактерія, яка часто зустрічається в статевих, сечовивідних і нижніх травних трактах людини. Підраховано, що до 10 -30% жінок є носіями цього мікроба, не підозрюючи про це, адже в більшості випадків ми маємо справу з колонізацією (бактерія присутня і розмножується, але не викликає ніякої реакції з боку організму, так зване заселення — це не інфекція!). Вагітні жінки особливо вразливі до появи стрептококів через вкрай сприятливі умови в статевих шляхах в цей період життя жінки.

Незважаючи на те, що стрептокок знаходиться в організмі вагітної, це найбільша загроза не для неї, а для її майбутньої дитини після пологів. В ході пологів відбувається перенесення мікроба через ротову порожнину в дихальну і травну системи новонародженого. Це відбувається у 70% СГБ-позитивних жінок, у яких не була проведена адекватна профілактика під час пологів, про яку ми поговоримо далі в статті. Ранні інфекції (протягом 7 днів з моменту пологів) можуть виникнути у вигляді різних респіраторних захворювань, наприклад пневмонії або навіть системних інфекцій (сепсису). Пізні інфекції — між 7-90 днями життя дитини, носять неспецифічний характер і можуть проявлятися лихоманкою, слабкістю, респіраторними захворюваннями, менінгітом. Як бачите, наслідки колонізації у мами можуть бути дуже серйозними для її новонародженого малюка.

Поширеність СГБ і серйозні наслідки інфікування новонародженого під час пологів спонукали фахівців до розробки і впровадження діагностичних методів і відповідної профілактики, які покликані мінімізувати ризики, пов’язані з наявністю стрептокока гр. Б в статевих шляхах вагітної жінки. У кожної вагітної жінки требя взяти мазок у напрямку наявності стрептокока гр. В між 35-37 тижнями вагітності, щоб отримати результат до початку пологів. Забір мазків раніше в цьому напрямку у вагітних з правильним перебігом вагітності не виправданий через легкість передачі мікроба в цій групі жінок і відсутність показань до лікування колонізації цим мікробом — лікування не має тривалого впливу, а має небажані наслідки дії застосованих препаратів.

Профілактичні заходи проводяться в пологових палатах. Вони полягають в призначенні відповідних (безпечних для дітей) антибіотиків, призначених для запобігання передачі бактерій від матері до новонародженого. Показанням до прийому профілактичних препаратів є не тільки отримання позитивного результату мазків, але і даних анамнезу і акушерської ситуації: початок пологів до отримання результату мазків (до 35-37 тижня), початок інфекції, викликаної Str. agalactiae gr B у новонародженого після попередніх пологів, позитивний результат посіву сечі (наявність стрептокока гр В) на будь-якій стадії поточної вагітності. Пацієнти, які дають в анамнезі алергію на певні антибіотики, також не повинні боятися, тому що вони будуть використовуватися як замінний антибіотик відповідно до рекомендацій ПТГ.

Лікування новонародженого після пологів також залежить від результату мазків, проведених під час вагітності і при їх відсутності або позитивних результатах, також від застосовуваної перинатальної профілактики. Новонароджені СГБ-позитивних мам, в залежності від використовуваної профілактики, вимагають більш інтенсивного неонатологічного спостереження і іноді додаткових діагностичних тестів, які допоможуть рано діагностувати і провести раннє лікування в разі появи симптомів інфекції.