PL YT FB
flowers flowers 2 3

Що таке цитологія?

Що це таке і навіщо проводиться цитологічне дослідження? На питання відповідає доктор н. мед. Агнешка Конєчна, лікар-гінеколог Центру здоров’я «Медфема» у Вроцлаві

Пані Лікар, що таке цитологічне обстеження?

AGNIESZKA KONIECZNA : Цитологічне дослідження полягає у заборі мазка з шийки матки спеціально підготовленою для цього щіточкою, нанесенні на скельце матеріалу і закріплення його. Мазок можна взяти під час звичайного гінекологічного огляду. Обстеження абсолютно безболісне, зазвичай жінка навіть не відчуває моменту взяття мазка. На наступному етапі мазок оцінює досвідчений цитолог або гістопатолог. Саме тому результат тесту не отримують на місці.

Для чого робиться цитологічне дослідження

Агнєшка Конєчна: Цитологічний мазок застосовується для профілактики раку шийки матки. Він має велике значення, оскільки рак шийки матки зазвичай розвивається кілька років і його виникненню передує виникнення так званих передракових станів, які може виявити цитологія. Вчасно виявлений рак шийки матки – це хвороба, яку можна вилікувати! Але цитологія не використовується для виявлення запалення в статевих органах жінки. Звичайно, наявність запалення можна виявити і в цьому дослідженні, але не це є метою виконання цитології.

І в якому віці жінка повинна думати про виконання першої цитології?

Агнєшка Конєчна: У віці 25 років. У разі ініціювання статевого життя розумно було б зробити першу цитологію раніше, тобто до 3 років від початку статевого життя.

Коли найкраще прийти на цитологію?

Агнєшка Конєчна: Найкраще цитологію виконати приблизно на 10-14 день циклу, тоді ми отримуємо найбільш однозначні результати дослідження.
Так насправді цитологію можна зробити в будь-який день циклу, крім менструації. Таке рішення повинен приймати лікар, особливо це стосується ситуації, коли є підозра на негаразди в шийці матки.

Як мені підготуватися до дослідження?

Агнєшка Конєчна: Цитологічне дослідження у молодої жінки не вимагає спеціальної підготовки. Слід пам’ятати, що за декілька днів до цитології не слід застосовувати вагінальних препаратів. Жінка також не повинна мати статевих актів протягом близько 2 днів перед обстеженням.
У жінок, які знаходяться в перименопаузальному віці, перед цитологією часом треба застосувати спеціальні естрогенні глобули, аби можна було правильно інтерпретувати результати дослідження.

Чи кожному випадку неправильний результат обстеження – це серйозний привід для занепокоєння?

Агнєшка Конєчна: Все залежить від типу результату. Іноді результат потрібно просто повторити, деякі результати вимагають подальших обстежень і поглибленої діагностики, наприклад, кольпоскопії або біопсії.

Якщо результат тесту виявився правильним, чи можна на кілька років «забути про справу»?

Це дуже складне питання, на яке немає однозначної відповіді. Все залежить від індивідуальної ситуації конкретної жінки. Зазвичай цитологію слід проводити щороку. Дуже рідко можна збільшити час між цитологіями до 3 років, але обов’язково зверніться до лікаря. У випадку неясних результатів обстеження треба повторяти частіше, ніж один раз на рік.

Спасибі за розмову