PL YT FB
flowers flowers 2 3

Вагітність і пологи після кесаревого розтину

Розвиток сучасної медицини призвів до того, що більша частка вагітностей вирішується за допомогою кесаревого розтину. Тому акушери зустрічаються з проблемами наступних вагітностей, а також з ускладненнями пологів у вагітних після попередніх кесаревих розтинів.

MARTA ZASTAWNY: Ці проблеми виникають перш за все через те, що після процедури кесаревого розтину на матковому м’язі утворюється рубець, на загоєння якого потрібен час. Тоді необхідно правильно спостерігати і оцінювати такий рубець під час наступних вагітностей і пологів.

Яка існує небезпека і симптоми мають турбувати?

Основна небезпека для вагітної і немовляти виникає через ослаблення м’язової стінки матки після попереднього кесаревого розтину, зокрема, коли інтервал між кесаревом розтином і наступною вагітністю занадто короткий для загоєння післяопераційної рани. У ситуації, коли міцність матки в місці післяопераційного рубця недостатня, то під час росту матки при вагітності або під час систолічної активності під час пологів може появитися тріщина або навіть розрив, що може привести до низки небезпечних ускладнень.

У більшості випадків симптоми для занепокоєння неспецифічні, тому в будь-якому випадку, коли вагітна жінка після попереднього кесаревого розтину повідомляє про біль внизу живота, нездужання, більш слабке відчуття рухів малюка, кровотечі та інші нехарактерні, симптоми, що її турбують, дуже важливо якнайшвидше розпочати подальшу діагностику.

Які аналізи потрібно робити при вагітності після кесаревого розтину?

Під час вагітності, поза плановим акушерським оглядом, у вагітної жінки після попереднього кесаревого розтину повинна бути проведена оцінка морфології і товщини рубця матки в УЗД. Такі обстеження проводяться ще до планової вагітності, а потім також на 6 тижні вагітності, в третьому триместрі і в перинатальному періоді. Також важливо оцінити параметри добробуту плода, тобто провести дослідження, що визначають самопочуття малюка, що розвивається в утробі матері. Це обстеження УЗД і пізніше, в третьому триместрі, систематичне виконання кардіотокографічних досліджень (КТГ).

Пологи силами природи чи черговий кесаревий розтин?

Вагітна жінка після проведення кесаревого розтину має можливість вирішити, як вирішити її вагітність. Якщо під час проведених аналізів при вагітності не виявлено тривожних симптомів, то вона може зважитися на спробу пологів силами природи. Головна передумова пологів силами природи – відсутність медичних протипоказань і повна згода породіллі. Такі пологи контролюються з особливою увагою і при появі будь-яких ознак небезпеки або аномалії лікар приймає рішення про швидке втручання, тобто негайно треба виконати кесарів розтин. Вагітні після кесаревого розтину або навіть породіллі під час пологів (яка спочатку планували родити силами природи) можуть відразу прийняти рішення про повторне закінчення вагітності шляхом кесаревого розтину, через побоювання, стрес або інші проблеми, що виникають з ситуації.

Однак в разі прийняття рішення про повторний кесаревий розтин необхідно пам’ятати про ризики і можливі ускладнення, що виникають при наступному оперативному втручанні, такі як: крововилив під час операції і післяопераційний, пошкодження органів черевної порожнини, ускладнення тромбоемболії і інфекції. Слід також підкреслити, що кількість ускладнень збільшується при рецидиві процедури кесаревого розтину.

Вагітність після кесаревого розтину вимагає підвищеного спостереження і повинна вестися досвідченим гінекологом , який має УЗД високого класу і апарат КТГ. Рішення про те, як народжувати, часто складне і вимагає співпраці як гінеколога, так породіллі і усієї команди операційного блоку. Слід пам’ятати, що пологи силою природи після попереднього кесаревого розтину не є неможливими і вимагають тільки спостереження, але часом, попри бажання вагітної народити силами природи, необхідно прийняти рішення про наступну операцію.