PL YT FB
flowers flowers 2 3

Чи має сенс цитологія у 21 столітті?

Як повинна виглядати сучасна профілактика раку шийки матки?

Важливу роль відіграють профілактичні щеплення дівчат і жінок ще перед першим статевим актом. Це називається первинна профілактика. Переваги вакцинації очевидні і призводять до зменшення кількості ВПЛ-інфекцій. Хронічна ВПЛ-інфекція (особливо типу 16 та 18) є основним фактором ризику раку шийки матки.
Доведено, що причинно-наслідковий зв’язок між раком шийки матки та хронічною інфекцією ВПЛ сильніший, ніж між раком легенів та палінням тютюну.
Однак варто пам’ятати, що вакцинація не звільняє жінку від необхідності інших профілактичних оглядів, включаючи цитологію. Для цього є кілька причин, перша з них полягає в тому, що вакцинація охоплює не всі онкогенні типи вірусу і незважаючи на т.зв. перехресна резистентність, ризик раку шийки матки також існує і у вакцинованої жінки.

А як щодо жінок, які не були щеплені?

Так звана вторинна профілактика, тобто проведення скринінгових тестів для виявлення станів, що передують виникненню раку шийки матки або на ранній стадії. У ХХ столітті панувала цитологія, і можна справедливо сказати, що вона врятувала мільйони життів.

Які інші тести для діагностики шийки матки крім цитології?

Нещодавно ввійшли в життя нові технологічні досягнення в області діагностичних тестів. Жінки часто відчувають розгубленість через безліч цих досліджень, тому я спробую трохи пояснити це складне питання.
Тест на наявність ВПЛ дуже корисний. Зазвичай досліджують генетичний генетичний матеріал віруса з високо онкогенним потенціалом, включаючи 16 і 18 штам віруса, а мазок проводять так як при цитології.

Позитивний результат означає, що пацієнтка має підвищений ризик захворіти на рака шийки матки, а це надзвичайно важлива інформація для лікаря, оскільки діагностика цієї пацієнтки буде проводитися зовсім по-іншому. Для жінки позитивний результат є великим стресом, тому важливо усвідомити їй, що носійство не означає що в майбутньому, однозначно, у неї розвинеться рак шийки матки, а лише підвищений ризик.
Надзвичайно важливо викрити так звані маркери Ki 67 та p 16, це допомагає вирішити, простіше кажучи, чи вірус заподіяв незворотні пошкодження клітинам чи маємо шанси на самоліквідацію інфекції в організмі. Мазок для цих маркерів береться точно так само, як і для ВПЛ, іноді маркери відзначаються в тканинному матеріалі з біопсії шийки матки.

Отже, чи все ще має сенс цитологічна колекція?

Так, звісно. Цитологія все ще має багато переваг. Це також порівняно недорогий тест у порівнянні з розглянутими вище. Однак варто зазначити, що в даний час рекомендується так звана цитологія LBC, тобто на рідкому субстраті ( рідинна). Мазок із шийки матки беруть на спеціальну поверхню і одночасно, якщо є покази, з тестом на ВПЛ та визначенням маркерів Ki 67 та p16.

То що повинна робити жінка, яка хоче піклуватися про своє здоров’я, яке обстеження вибрати?

Перш за все, у цьому сучасному потоці інформації лікар, який спеціалізується на даному питанні, повинен допомогти вибрати правильний шлях.
Що стосується профілактичного лікування, наразі рекомендується так зване тестування, тобто цитологія ЛБК + тест на ВПЛ для кожного пацієнта. Звичайно, такий широкий спектр досліджень не потрібно повторювати щороку. Можливо, майбутнє буде таким, що цитологія, до якої звикли всі жінки, і в основному всі про неї чули, не буде скринінговим тестом, це буде тест ДНК ВПЛ ВРЛ. Час покаже.