PL YT FB
flowers flowers 2 3

Які лабораторні аналізи виконувати при вагітності?

Які лабораторні аналізи необхідні при вагітності? Коли вони виконуються?

Доктор ZOFIA BOROWIEC: Лабораторні аналізи в першому триместрі — навіщо все це?

Після першого прийому у гінеколога на певно не одна майбутня мама задавала собі питання: «Чи дійсно треба зробити стільки аналізів і обстежень?!»
Шановні Мами, на щастя, такий довгий список обстежень дається тільки при першому прийомі, на чергові переважно вистарчить загальний аналіз сечі і морфологія. Нижче наводиться коротке пояснення.

Скринінг в першому триместрі постійно є предметом жвавої дискусії в наукових колах акушерів-гінекологів, а нині обов’язковий комплект обстежень – це найбільш базова панель, розроблена Міністерством охорони здоров’я і Польським гінекологічним товариством., яка дозволяє так вчасно, як це тільки можливе, виявити ризик серйозних ускладнень вагітності.

Обстеження проводять, аби запобігти проникненню потенційних інфекційних чинників через плаценту, а тим самим захистити плід від впливу вроджених інфекцій і виявити відхилення у матері на ранній стадії.

Нижче коротке обговорення панелі обстежень.

1. Група крові і резус-фактор — знання групи крові та резус-фактора мають важливе значення при вагітності: результат позначення в оригіналі найкраще носити протягом всієї вагітності при собі разом з паспортом і картою вагітності. Фактично, оскільки протягом усього строку вагітності, пологів силами природи чи кесаревиго розтину можуть появитися рясні кровотечі, які вимагають в певних випадках переливання крові, що вимагає точного визначення групи крові породілліи —а цей аналіз стандартно триває приблизно 2 годин! Отож варто знати групу крові заздалегідь, правильно?
2. Імунні антитіла /антитроцитар/ (реакція Кумбса) — ці позначення використовуються для запобігання серологічного конфлікту, а також виявлення атипових антитіл у крові матері. Перевірка на наявність імунних антитіл у всіх вагітних призначається в 1 триместрі, а у резус-негативних жінок їх проводять кон. три рази під час вагітності.
3. Морфологія крові — виявлення ризику анемії вагітних, тромбоцитопенії вагітних та інших гематологічних розладів.
4. Загальний аналіз сечі — використовується для оцінки основної функції нирок (протеїнурія, еритроцитурія крові, біохімічні аномалії і патологічні компоненти осаду сечі) і виявлення сечовивідних інфекцій
5. Аналіз рівня глюкози в крові натще — скринінгове обстеження для вагітних на цукровий діабет, що дозволяє виділити групу вагітних жінок, які особливо вразливі до розвитку гестаційного діабету і вчасно впровадити діабетичну дієту, діабетологічне консультування та подальшу діагностику.
6. VDRL — раніше так звана «реакція Вассермана» або « реакція на сифіліс» — одне з перших досліджень, введених для скринінгової діагностики у вагітних ще в середині 20 століття. Застосовується для виявлення інфекції сифілісу, яка, хоча і трапляється в наші дні порівняно рідко, викликає дуже серйозні наслідки як для інфікованої матері, так і для плоду. Після виявлення сифілісу можна використовувати легке, дешеве і ефективне лікування, тому так важливо провести діагностику на самих ранніх термінах вагітності. Як і багато інших інфекцій, діагнозованих в першому триместрі, сифіліс може давати непомітні симптоми, які важко виявити, і без аналізу крові (серологічного) можуть пройти абсолютно непоміченими матір’ю.
7. Антитіла проти ВІЛ . Виявлення ВІЛ-інфекції під час вагітності є показанням до негайного консультування в спеціалізованому центрі, противірусної терапії, щоб запобігти проникненню вірусів плаценти в плід і таким чином не заразити малюка. З огляду на високу ефективність такої процедури (за даними ВООЗ вдається знизити ризик вродженої інфекції з 30 -60% до 1%) таке дослідження показано кожній вагітній жінці. Не думайте, що лікар керує на такий аналіз тільки жінок з груп ризику зараження — кожна з нас має статеві контакти, відвідує перукарені, косметичні салони, стоматолога. Варто обстежитися — для себе і для своєї дитини.
ПРИМІТКА: цьому дослідженню передує в лабораторіях необхідність дати письмову згоду на його виконання, що є обов’язковою вимогою за законом.
8. Anti-HCV антитіла (HCV або вірус гепатиту С) – аналіз на предмет зараження вірусом, який викликає гепатит С (Гепатит С). Шляхи зараження такі, як ВІЛ, але ймовірність зараження, наприклад, інфікованою кров’ю становить 60% (де для ВІЛ: 0,6%!) У зв’язку з поширеністю вірусу серед людей і несвідомістю людей, які можуть бути носіями, настійно рекомендується, аби мати зробила аналізи для профілактики вроджених інфекцій плода.
9. Антиген Hbs (HBsAg, HBV-специфічний антиген, вірус гепатиту В) – це аналіз на предмет зараження вірусом гепатиту В (гепатит В). Хоча в даний час методів лікування вірус-інфікованих вагітних жінок немає, дослідження спрямоване на виявлення майбутньої групи новонароджених, які повинні пройти імунопрофілактику. Імунопрофілактика після пологів перешкоджає розвитку інфекції у 85 -90% новонароджених інфікованих матерів. Всі новонароджені здорових, інфікованих матерів або носіїв, для яких не виявлено індивідуальних протипоказань, вакцинують післяпологовими препаратими від гепатиту В
10. Рівень антитіл IgG і IgM до цитомегаловірусу (ЦМВ, цитомегаловірус). Гостра цитомегаловірусна інфекція при вагітності може викликати вроджену цитомегалію, яка у плода може проявлятися змінами головного мозку, печінки і селезінки, загальмуванням розвитку плода та іншими дефектами, які іноді виявляються при УЗД. У новонародженого вроджена інфекція може закінчитися втратою слуху, ураженням очей, порушенням рухового розвитку тощо. Дії по відношенню до вагітної інфікованої цитомегалією в даний час є предметом інтенсивних наукових досліджень у світі.
11. Рівні антитіл IgG та IgM до токсоплазмозу. У Польщі відсоток жінок, які перенесли інфекцію, оцінюється приблизно в 40%, і тому більше половини залишаються схильні до первинної інфекції під час вагітності. Токсоплазмоз – це зоонотическое захворювання (антропозооноз), яке дає вкрай нехарактерні симптоми (грипоподібні) або також протікає безсимптомно. Здавалося б, легкий перебіг у матері може не викликати тривоги, , однак для плоду це може закінчитися серйозними дефектами, такими як мікроцефалія, гідроцефалія, ретиніту ока, внутрішньочерепних уражень, гальмування росту, тромбоцитопенії, в крайніх випадках спостерігається навіть втрата вагітності. Вагітна жінка повинна особливо звернути увагу на ретельне миття овочів і фруктів, вживання м’яса, підданого повній обробці (варіння, запікання, смаження), ретельне миття рук після закінчення садових робіт. Столові прибори, посуд і руки, забруднені сирим м’ясом, слід промити теплою водою з додатком миючого засобу. Майбутня мати не може чистити лотки кішок — адже тут існує найвищий ризик зараження токсоплазмозом (під час вагітності цей привілей доведеться передати іншим домочадцям). Рівні антитіл визначаються до 10 тижнів вагітності, у жінок з негативними результатами — повторне позначення між 21 та 26 тижнями.
ПРИМІТКА: Позитивний результат це ще не вирок для вагітності! Отриманий результат лабораторного обстеження завжди спочатку проконсультувати з лікарем, адже тільки після завершених наступних етапів діагностики можна реально підтвердити зараження токсоплазмозом і ввести відповідне лікування. Це правило відповідним чином застосовується до кожного результату лабораторного дослідження.
12. Рівні антитіл IgG та IgM у напрямку краснухи — перевірка того, чи вагітна мама перехворіла вірусною інфекцією краснухи перед тим, як завагітніла, або чи була защеплена від краснухи та виробила імунні антитіла – дуже важлива, враховуючи ризики, які вона несе первинна інфекція (тобто яка появилася вперше) під час вагітності. Вірус дуже тератогенний і захворювання краснухою в перші 12 тижнів вагітності може викликати викидень – найчастіше (50%), або може розвинутися вроджена краснуха, що призводить до пошкодження слуху, зору, розумової відсталості та інших дуже серйозних ускладнень. Інфекція в більш пізні тижні може закінчитися міокардитом, запаленням селезінки і гепатитом, а також багатьма іншими симптомами. Тому жінки, які не перехворіли або не були защеплені до вагітності, повинні бути дуже обережними і (протягом першого триместру особливо) уникати контакту з дітьми дошкільного та шкільного віку, які мають симптоми краснухи, вітрянки, цитомегаловірусу або інших гострих вірусних інфекцій.
На закінчення: кожне з перерахованих вище досліджень має своє обгрунтування, і його результат – це вплив на долю вагітності. Про це варто пам’ятати при відвідуванні лабораторії.
Джерела:

„Ciąża wysokiego ryzyka” Wyd. III red.G.Bręborowicz OWN Poznań 2010

„Zakażenia HIV i AIDS w praktyce lekarskiej” red.G.Halota SWA 1998 Szczecin

«Рекомендації Польського гінекологічного товариства з антератної допомоги при вагітності з правильним перебігом» 2005

«Постанова міністра охорони здоров’я від 23 вересня 2010 року про стандарти дій та медичних процедур щодо надання медичних послуг в галузі перинатального догляду за жінкою в фізіологічний період вагітності, фізіологічних пологів, післяпологового та неонатального догляду».